Kurssiohjeet

Valmistautuminen kurssille / joogaharjoitukseen

Tule paikalle mahdollisuuksien mukaan hyvissä ajoin niin, että ehdit rauhoittua ja muut asiat on helpompi siirtää pois mielestä harjoituksen ajaksi. Jos kurssipaikalla on joku tila, jossa voi odotella, on suositeltavaa hiljentyä ennen harjoitusta istuen tai vaikkapa selinmakuulla. Jätä kuulumisten vaihtaminen muiden kanssa harjoituspaikan ulkopuolelle ja pysy sisäisesti keskittyneessä ja rauhallisessa tilassa. Ota myös huomioon, että salissa voi olla vielä edellisen ryhmän harjoitus tai rentoutus käynnissä ja odota salin ulkopuolella hiljaisuudessa kunnes edellinen ryhmä poistuu.

Harjoituksessa on jo hygieniasyistä hyvä olla oma alusta. Alkeiskurssille voi kuitenkin osallistua myös ilman omaa joogamattoa ja mukaan voi ottaa alustaksi esimerkiksi jumppamaton, retkipatjan tai peiton. Harjoituksen voi tehdä myös kokonaan ilman alustaa, mutta alusta on suositeltava, koska lattia voi olla kylmä, kova tai pölyinen. Joissakin kurssipaikoissa on lainamattoja. Voit kysyä etukäteen lainamattomahdollisuudesta omalta kurssipaikaltasi. Ashtangajoogassa matolla tulee olla tietyt ominaisuudet, jotta se on käyttökelpoinen. Sen tulee liimautua lattiaan kiinni niin, ettei se liiku harjoituksen aikana. Se ei saa olla juurikaan 5 mm paksumpi, koska silloin se saattaa olla liian upottava ja vaikuttaa haitallisesti tasapainoon. Myös maton koko on tärkeä. Leveys 60-80 cm ja pituus 180-200 cm.

Pukeutumisessa pyritään siihen, että kello, korut, hiukset tai vaatteet eivät häiritse harjoittelua. Vaatteiden tulisi olla kevyet ja joustavat, mutta ei liian väljät niin, että ne heiluvat tai jäävät kiinni tai laskostuvat esteeksi liikkumiselle. Vartalonmyötäiset vaatteet ovat tarkoituksenmukaiset, sillä ne eivät liiku asennon vaihtuessakaan. Se puolestaan rauhoittaa joogahetkeä, kun ei toistuvasti tarvitse oikoa vaatteita. Koska joogassa pyritään nimenomaan pääsemään aikaulottuvuuden ulkopuolelle, on hyvä, ettei kello ole ranteessa. Katse helposti kuitenkin hakeutuu kellotauluun ja se palauttaa melkein vääjäämättä ajatukset, kiireen sekä stressin. Alkeiskurssille voi pukeutua vaikkapa t-paitaan/toppiin ja trikoisiin/verkkareihin. Ensimmäisen harjoituksen jälkeen jo tietää minkälaisissa vaatteissa on itselle mukavinta joogata. Pitkät hiukset kannattaa myös sitoa niin, ettei niitä tarvitse kesken harjoituksen korjailla.

Ennen harjoitusta on hyvä peseytyä. Harjoitus nostaa hien ihon pintaan. Puhtaalla iholla hiki ei haise ja näin kaikki voivat hengittää syvään ja nauttia raikkaasta ilmasta. On suotavaa pestä iholta hajusteet pois ja olla käyttämättä voimakkaita tuoksuja suihkun jälkeen. Syvään hengitettäessä kanssaharjoittelijat saattavat saada pahoinvointia ja päänsärkyä voimakkaista tuoksuista.

Joogaharjoitus tehdään perinteisesti aamulla heti herätessä ja ennen auringonnousua. Tällöin ruoka on varmasti sulanut, vatsalaukku on tyhjä ja elimistö on rauhallinen. Hengitys on harmonista ja mieli on tyyni. Jos joogaharjoitus tehdään muuna aikana, on hyvä kuitenkin ottaa huomioon se, että vatsalaukun pitäisi olla tyhjä voimakkaan hengityksen ja liikkumisen helpottamiseksi. Ainakin muutama tunti tulisi olla kulunut ruokailusta. Elimistön pitäisi rauhoittua ennen joogaa, joten juominenkaan juuri ennen harjoitusta ei ole suotavaa. Viikonloppukurssin aikana on syytä välttää alkoholin käyttöä.

Jos käytät säännöllisesti lääkkeitä tai olet lääkekuurilla, on siitä hyvä mainita ohjaajalle joko sähköpostilla tai suullisesti ennen kurssia. Lääkkeiden käyttö ei ole este joogalle, mutta lääkkeet toimivat eri tavalla kuin jooga ihmisen paranemisprosessissa.

Rentoutuminen asanaharjoituksen päätteeksi on olennainen osa joogaa. Valmistaudu tähän varaamalla mukaan peitto tai lakana vuodenajasta riippuen, silmien päälle pieni pyyhe ja lämpimät vaatteet.

Joogaharjoituksen vaikutukset ulottuvat usein monen päivän päähän. Välittömästi harjoituksen jälkeen olo on ehkä hieman raukea. Sekä keho että mieli vaativat aikaa palautuakseen yhtäältä fyysisestä rasituksesta ja toisaalta rentoutumisesta niin, että olo normalisoituu. Mieli pikkuhiljaa virkistyy, aktivoituu ja voima ja energia palaavat myös kehoon. On tähdellistä kuunnella tarkkaan tätä vaihetta niin, ettei toimi automaattisesti syönnin, juonnin ym. suhteen. Kun olo on tasaantunut kokonaan, voi käydä suihkussa, syödä ja juoda.

Harjoittelutila pyritään pitämään selkeänä ja siistinä siten, että sinne tuodaan vain välttämätön: matto, mahdollisesti pyyhe ja arvotavarat. Loppurentoutuksessa käytettävä peite haetaan harjoittelutilaan vasta harjoituksen päätyttyä. Jos silmälasit ottaa pois kesken harjoituksen, nille tulee olla kotelo tai sitten ne viedään paikkaan, jossa muiden ei tarvitse niitä huomioida.

Harjoituksen aikana ei muihin harjoittelijoihin oteta kontaktia, vaan jokaiselle taataan täydellinen keskittymisrauha. Jos harjoituksesta täytyy jostain syystä poistua kesken, on merkityksellistä huomioida muiden harjoitus niin, ettei siihen tule häiriöitä tai keskeytyksiä. Muiden mattojen päältä ei kävellä, vaan kunnioitetaan jokaisen harjoittelupaikkaa koskemattomuudella.

Lyhyesti

  • Saapuminen – ajoissa paikalle, jotta voi rauhoittua ennen harjoitusta.
  • Asu – kevyet, joustavat vaatteet, paljaat jalat.
  • Alusta – mukaan, jos on.
  • Peseytyminen – ennen harjoitusta. Ei hajusteita.
  • Syöminen ja juominen – Ruoan on hyvä sulaa muutama tunti. Harjoituksen aikana ei syödä eikä juoda.
  • Palautuminen – loppurentoutus on tärkeä. On hyvä, jos harjoituksesta ei joudu kiirehtimään minnekään, vaan voi antaa olon rauhassa tasaantua.

Opetuskieli

Suomen ulkopuolella järjestettävillä kursseillani opetan joko englanniksi tai ranskaksi. Jos osallistut kurssilleni muualla kuin Suomessa ja toivot opetusta äidinkielelläsi, käännän mielelläni opetuksen ydinkohdat suomeksi!