Biodynaamisuus
Biodynaamisuuden käsite on monille tuttu Rudolf Steinerin kehittämästä biodynaamisesta maanviljelystavasta. Se onkin hyvä lähtökohta sille, miten joogaajinakin voimme itsemme lisäksi avautua muita luonnon rytmejä kohti. Ihmisen erilaiset rytmit, eri ikävaiheet ja elämäntilanteetkin tulevat uuteen valoon, ja osaamme kuunnella ja kunnioittaa niitä ja nähdä niiden erityisen arvon. Biodynaaminen tapa katsoa maailmaa on elämää kunnioittava ja holistinen.
Biodynaamisen maailmankatsomuksen näkymätön puoli on se, että energiamme ja elämän liike on korkeamman älyn ohjauksessa. Biologian takana on voima, joka etenee omien lakiensa mukaan. Me voimme olla yhteydessä sekä tähän voimaan että sen konkreettisiin ilmentymiin.
Ihmisinä olemme niin helposti älymme pienentämiä. Teemme asioita väkisin, silloin kun ne eivät suju ja kun mikään ympäristössämme ei tue tekemistämme. Biodynaaminen jooga, tanssi, kävely tai juoksu on sitä, että ymmärrämme itsemme suhteessa ympäristöömme. Olemme yhteydessä muihin ihmisiin sydämessämme. Tiedostamme, mitä on takanamme, sivuillamme ja yläpuolellamme, vaikka silmillämme näemme vain eteemme. Biodynaaminen tapa olla on zen-tyyppistä olemista. Se on sulautumista ympäristöön, siitä tuen saamista, sille antamista. Ei tiukkana omissa ajatuksissa ja rajoissa olemista.
Patanjalin joogafilosofian periaatteet voivat viedä ihmisiä joskus liikaa eristyksiin muusta maailmasta, vaikka Joogasutra näkeekin ihmisen osana maailmankaikkeutta. Biodynaaminen täydennys voi juuri siksi olla paikallaan, jotta näemme koko ajan itsemme suhteessa muihin ja muuhun.
Vaikka olemmekin ihmisinä yksi kokonaisuus, voimme erotella olemuksestamme erilaisia kerroksia myös siinä mielessä, että jokainen kerros vaatii erilaisen tietoisuudentilan. Biodynaaminen tietoisuus voi lähteä kehosta. Harjoituksessa ja elämässä haemme mahdollisimman oikeanlaisia tapoja liikkua ja liikuttaa jotain kehomme kohtaa. Liikkeessä on riittävästi energiaa, mutta ei liikaa. Se on sulava, jos niin tarvitaan. Se on tarkka ajoituksessaan, esimerkiksi hypyssä. Kun yksi osa kehosta liikkuu, kaikki muu järjestyy harmoonisesti sen mukaan. Mistä liikeimpulssi tulee, on yksi Sakraalijoogan ydinkysymyksistä, johon päästään vasta, kun yhteys elämää kannattelevaan henkeen löytyy.
Ajatusten suhteen biodynaamista on se, että ne saavat ilmetä. Tulemme tietoisiksi ajatustemme luonteesta, ja kun havaitsemme jotain, mikä ei ole elämänmyönteistä, pyrimme muuttamaan ajatuksiamme tekojemme avulla positiivisemmaksi. Näin ajatuksemme muuttuvat luonnollisesti. Emme siis kiellä itseämme sellaisena kuin olemme. Kiinnostumme siitä, miten voimme parantaa itseämme.
Myös tunteiden pitää antaa liikkua ja tuntua. Niitä voi seurata tietoisesti ja tutkia myös sitä, miksi itsessä on negatiivisuutta. Biodynaamisen katsantokannan mukaan voimme nähdä negatiivisuuden vain yhtenä pisarana kokonaisuutta. Yleensähän negatiiviset tunteet ovat seurausta siitä, että joitain tunteitaan ei ole tiedostanut ja siten antanut niille mahdollisuutta ilmetä. Ne jäävät jännitykseksi sisällemme. Kun tuomme joogafilosofian oppien mukaisesti negatiivisen tunteen rinnalle sen positiivisen vastakohdan, auttaa tietoisuutemme meitä oikeaan suuntaan. Solmussa ollut tunne aukeaa.
Biodynaaminen tapa olla ihmisten kanssa on rakkautta. Emme sulje itseämme muilta, emmekä tunkeudu heidän tilaansa. Olemme herkkiä monella tavalla. Tietoisesti yhteydessä ja auki.