JOOGAFILOSOFIAA ALOITTELIJOILLE 1 -verkkokurssi

Tällä verkkokurssilla käydään läpi Patañjalin Yoga Sūtra -tekstin alkuosaa,
jossa esitellään mielen tason lähtökohdat joogan harjoittamiselle.

Uskon, että heti joogaharjoittelun aluksi – oli kyse sitten meditaatiosta, energianhallinnasta tai asanaharjoittelusta – on ilo saada rinnalle tuki, joka on tuonut vuosisatojen ajan joogeille ja joogineille lisävaloa oman mielen ymmärtämiseksi. Vaikka Patañjalin teksti luokitellaan filosofiaksi, kyse ei lopulta ole niinkään filosofiasta, vaan meditaatioharjoittelun psykosomaattisista tekniikoista.

Tämä Patañjalin teksti on kirjoitettu perimätiedon mukaan n. vuonna 350 jaa. Kokonaisuus sisältää 195 sutraa eli lausetta, jotka kaikki yhdistyvät toisiinsa kuin helminauhan helmet. Jokainen yksittäinen sutra saa merkityksensä edeltävän ja seuraavan sutran kautta. Näin ollen yksittäisiä sutraa ei oikeastaan voi ymmärtää lukematta isompaa kokonaisuutta – tai jopa koko tekstiä.

Kurssilla avaan seuraavia Yoga Sutran ensimmäisen luvun sutria: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 13 ja 14. Ne käsittelevät mielen erilaisia ominaisuuksia. Annan jokaiseen sutraan myös käytännön harjoituksen, jota voi tehdä arkielämässään.